Okul Ortalamasını Yükseltmek için Tavsiyeler 2021- 2022 öğretim yılının bitmesine 1,5 ay gibi bir süre kaldı. Milyonlarca öğrencinin...
2021-2022 öğretim yılının bitmesine 1,5 ay gibi bir süre kaldı. Milyonlarca öğrencinin sabırsızlıkla beklediği yaz tatiline girmeden önce onları hazırlanılması gereken son sınavlar bekliyor. Isınan havalar ve baharın ilk demleri, öğrencilere bahar yorgunluğu ve beraberinde rehavet getirirken; okul ortalamasını etkileyen bu sınavlara hazırlanmak öğrenciler üzerinde ayrıca stres unsuru yaratabiliyor. Lineer Eğitim Rehberlik tecrübelerine göre karneleri almadan önce öğrencilerin önünde notları yükseltmek ya da başarılarını garantilemek için bir fırsat olarak bekleyen son sınavlardan istenen sonuçların alınması için lineeregitim.com öğretmenlerinin çeşitli önerilerine göz atmakta fayda var.
Günlük Ders Tekrarı Yapın
Öncelikli olarak, sınavlarda başarıyı getiren şeyin düzenli ve verimli çalışmak olduğunu ve sınavdan bir gün önce telaş ve panikle hazırlanmanın öğrencinin kapasitesinin altında başarı getireceğini hatırlatmalıyız. Bu sebeple günlük ders tekrarı yapmak, derste öğrenilen bilgilerin pekişmesini sağlayarak sınav döneminde yapılması gereken çalışmayı hafifletecektir. Günlük tekrarlar öğrencilere daha az yorgunluk ve daha yüksek başarı oranı getirecektir.
Önceliklendirmeye Önem Verin
Her öğrencinin daha fazla hâkim olduğu ve daha iyi olduğu bir ders vardır. Kısıtlı süre içinde öğrencilerin daha çok çaba göstermeleri gereken dersleri belirlemeleri ve bunlara daha fazla zaman ayırmaları, okul ortalamasını yükseltmek isteyen öğrencilerin faydasına olacaktır. Aynı şekilde, belirli bir dersin sınavına hazırlanırken daha az hakim oldukları ve daha fazla çalışmaları gereken alanları belirleyip bu kısımlara daha çok vakit ayırmaları sınava daha verimli çalışmalarını sağlayacaktır.
Genel Tekrarla Başlayın
Sınavda sorumlu olduğunuz tüm konuları sınav tarihinden 1 hafta önce çalışmaya başlayın. Çalışmanızı tüm konuları sırasıyla tekrar edecek biçimde planlayın. Ve bir konunun diğeriyle olan ilişkisini bütüncül olarak anlamaya çalışın. Anlayamadığınız kısımların olması olağandır. Bu kısımlara daha sonra yeniden vakit ayırın. Genel tekrarda önemli olan sınavda sorumlu olduğunuz ders konularına bütüncül biçimde hâkim olmak, bu konularda yorum yapabilecek bilgiye sahip olmaktır.
Anlaşılmayan Kısımlara Vakit Ayırın
Bir sınava hazırlanırken anlaşılmayan kısımların olması hemen hemen her öğrencinin karşılaştığı bir durumdur. Sınavdan önce bu kısımlara daha fazla vakit ayırmak ve çalışmak sınav notunuzu yükseltecektir. Zorlandığınız konulara çalışırken daha detaylı okumalar yapmak, daha fazla soru çözmek ya da çözümlü örnek sorulardan yararlanmak faydalı olacaktır. Öğrencinin baş edemediği konuların olması muhtemeldir. Bu tür durumlarda okula ek olarak bir öğretmenle birebir çalışmak öğrencinin okul notunu yükseltirken öğrenciyi psikolojik olarak da rahatlatacaktır. Birebir çalışma öğrencinin kalabalık sınıflarda anlamaması olağan olan konuları daha rahat biçimde kavramasına yardımcı olurken hem başarı hem de kendine güven sağlamaktadır.
Sınava Hazırlanmayı Son Güne Bırakmayın
Tüm sınav konularını sınavdan bir gün önceye bırakarak bir gecede hazırlanmak pek çok öğrencinin başvurduğu bir yoldur. Ancak okul ortalamasının resmi bir başarı ölçütü olarak görüldüğü şu günlerde son sınavlara bu şekilde çalışmak öğrenci için oldukça verimsiz olacaktır. Tüm konuların bir anda anlaşılması mümkün olmadığından ve beynin öğrenilen bilgileri özümsemesi için zamana ihtiyacı olduğundan bu şekilde çalışmak öğrenciyi gereksiz yere fazlasıyla yoracaktır. Genel tekrar ve eksik olan kısımlara vakit ayırdıktan sonra, sınavdan bir önceki gün sadece bilgiler gözden geçirilmelidir. Böylece beyin daha öncesinden öğrendiği bilgileri özümseyecek ve öğrenci sınava kendinden daha emin ve daha az yorgun girecektir.
Sosyal Medyadan Uzak Durun!
Sosyal medyaya sınav döneminde mümkün olduğu kadar az zaman ayırmak hatta sosyal medyadan bu dönemde uzak durmak öğrencilerimizin okul başarısını olumlu yönde etkileyecektir. Arkadaşlarla telefon ya da internet aracılığıyla sohbet etmek, facebook, twitter gibi sosyal medya alanlarında vakit geçirmek sanılandan çok daha fazla zaman alırken bir yandan da dikkati ders konularından uzaklaştırır. Yeniden derse odaklanmak için ekstra çaba harcamak sınav döneminde fazlasıyla vakit alarak öğrencinin hem sınav motivasyonunu düşürecek hem de yorulmasına yol açacaktır. Bu nedenle sınav dönemlerinde sosyal medya ve internet gibi mecralarda asgari zaman geçirmek öğrencilerin faydasına olacaktır.
Çalışma Ortamınızı Dikkat Dağıtıcı Unsurlardan Arındırın.
Sınavlara hazırlanırken çalışma alanının dikkat dağıtıcı unsurlardan (poster, gürültü, telefon, bilgisayar…vb) temizlenmesi öğrencinin başarısı için oldukça önemlidir. Zihnin dağılması sınavlara hazırlanan pek çok öğrencinin karşılaştığı sorunlardan biridir. Dağılan zihnin yeniden derse odaklanması hem emek hem de zaman götüreceği için dikkatin dağılmayacağı sessiz, yeterince ışık ve hava alan bir ortamda sınava hazırlanılması geçirilen zamandan daha fazla verim alınmasını sağlayacaktır.
Yaz tatiline iple çekerken önünüzdeki son sınavları kurtulunması gereken bir yükten çok, okul ortalamasını yükseltmek için bir fırsat olarak görmek sizleri bu sınavlara hazırlanırken motive edecek bir bakış açısı olacaktır. Lineer Eğitim ekibi olarak tüm öğrencilere başarılar dileriz.